Kako odabrati i instalirati termalni senzor za topli pod

Toplinski senzor je važan detalj potreban kako bi se osigurao rad grijanog poda, bez obzira na njegov tip. Osim kontrole i održavanja ugodne sobne temperature, ona također smanjuje potrošnju energije. Ako se sustav "toplog poda" instalira samostalno, tada je glavni zadatak ugraditi toplinski senzor za grijani pod. O tome ćemo dalje raspravljati.


Princip rada termostata

Senzor termostata za podno grijanje podešava temperaturu grijaćih elemenata i šalje podatke na termostat.

Ima sljedeći uređaj: bakreni vodič dužine 3 m povezan je s toplinskim otporom. Da bi se senzor zaštitio od vanjskih utjecaja, on se stavlja u staklenu tikvicu, a žica je izolirana PVC-om. Ako je potrebno, uređaj se može smanjiti ili povećati na 50 m.

Kada temperatura raste, otpor senzora se smanjuje. Uspoređuju se stvarna i podešena temperatura, a ovisno o rezultatu, grijanje se zaustavlja ili uključuje. Obično se pod počinje zagrijavati kada temperatura padne ispod podešene za 0,5 ° C.


Sva poduzeća proizvode senzore s različitim indeksima otpora, tako da ako jedan dio ne uspije u gotovo svim slučajevima, cijeli sustav će morati biti zamijenjen, ilikupiti novi senzor istog proizvođača. Inače, može se isključiti prije nego što temperatura postane jednaka postavljenoj, na primjer, razlika od 3 kΩ će biti približno jednaka 5 ° C.

Primjerice, ako je regulator temperature grijanog poda postavljen na temperaturu od 30 ° C, tada će se nakon postizanja te vrijednosti grijati. Sustav će se ponovno uključiti kada temperatura padne na 29,5 ° C. Tako će uvijek biti ugodna temperatura.

Duljina takvog ciklusa ovisi o nekoliko čimbenika:

 • sobna temperatura;
 • debljinu sloja estriha;
 • kakvoća toplinske izolacije.

Funkcije toplinskog senzora

Provodi termostat toplinski izoliranog poda sa senzorom kao što su:

 • uključivanje i isključivanje sustava;
 • održavanje zadane temperature;
 • uštede energije zbog optimalnih performansi sustava;
 • kontroliranje opskrbe električnom energijom.

Potrošnja električne energije na toplom podu je pola kapaciteta. Ako je ugrađen programabilni regulator temperature, koji vam omogućuje da postavite smanjenje temperature u bilo koje doba dana, protok može biti čak i niži.


Nije potrebno instalirati termostat za podno grijanje, ali je to ipak poželjno. Inače neće biti moguće regulirati maksimalnu temperaturu podnog grijanja. Osim toga, nedostatak regulatora temperature uklanja jamstvo proizvođača.

Podovi od linoleuma, tepiha, laminata ne mogutoplina iznad 30 ° C, inače će materijal brzo postati neupotrebljiv i može početi ispuštati otrovne kemikalije.

Izbor termostata

Prije svega, pri odabiru termostata, morate se usredotočiti na njegove karakteristike, a tek onda na izgled:

 • Termostat mora imati snagu jednaku opterećenju sustava. U slučaju veće snage od regulatora, magnetski starter se nalazi između njih.
 • Vrsta osjetnika. Postoje tipovi senzora koji mjere temperaturu zraka. Najčešće se koriste za visokokvalitetno grijanje. Termalni senzori bi trebali biti odabrani za topli pod, a na njihove indikacije neće utjecati učinak propuha i sunčeve svjetlosti (više: "Koji senzor temperature za topli pod odabrati i kako ga ispravno instalirati").
 • Funkcija programiranja - omogućuje vam da postavite željenu temperaturu u bilo koje doba dana. Cijena takvih modela je visoka, međutim, bit će stalne uštede energije.
 • Način montaže. Može biti kompaktan ili pomoću DIN tračnice u električnoj ploči.


Senzor za toplinsku podlogu ne smije stajati u betonskom estrihu. Često se radi o takvoj pogrešci, koja zatim dovodi do poteškoća pri zamjeni uređaja kada ne uspije.

Instalacija

Sada ćemo pogledati kako instalirati termalni senzor. Da biste to učinili, morate napraviti zid u zidu i podu, koji će dovesti do priključne kutije.To se radi pomoću perforatora s posebnom mlaznicom za kromiranje.


Žica mora biti zaštićena svim sredstvima, u tu svrhu se koristi rebra koja je uključena u komplet. Na spoju senzora i žice treba namotati električnu traku, što će dodatno olakšati njeno uklanjanje iz nabora ako je potrebno zamijeniti. Također, rebra moraju biti ugrađena tako da su svi kutovi i zavoji glatki. Isprva je bolje instalirati rebro, to će osigurati da se senzor može lako ukloniti, a tek onda sam senzor. Vidi također: "Ispravna instalacija podnog grijanja termostata i radnih uvjeta."


Linija trimera olakšava postupak stavljanja senzora u rebro. Odlikuje se dobrom elastičnošću, unatoč debljini od samo 3 mm. Kraj žice i liniju za ribolov povezani su pomoću trake i svi su gurnuti u rebro.

Osjetnik mora biti postavljen paralelno s grijaćim jezgrama i jednak na sredini između njih. Naglavak treba zatvoriti plastičnim čepom koji će spriječiti prodiranje otopine.


Zatim je žica osjetnika priključena na termostat. Dijagrami povezivanja mogu se razlikovati ovisno o modelu uređaja. No, najčešće 2 žice od senzora, faza, nula, zemlja i 2 žice na opterećenje krugova su spojeni na regulator. Tek nakon prekida napajanja možete početi povezivati. Ako sumnjate u znanje na terenuelektričari, onda je za ovaj posao najbolje zaposliti stručnjaka.