Kako obraditi zaostajanje u kadi i kako to učiniti ispravno

Bez obzira na nedostatke drva, ovaj materijal se najčešće koristi u proizvodnji poda. Ako usporedite drvo s drugim materijalima, to je više podložno štetnim čimbenicima koji ga uništavaju. Drvo može biti oštećeno sunčevom svjetlošću, vodom, vatrom, biološkim organizmima, a također se oksidira kao metal i beton. Životni vijek drvenih konstrukcija može se produžiti ako im date nova, bolja svojstva ili poboljšate uvjete za njihovu upotrebu.


Zastoji u kupki: radni uvjeti i zaštita

Podne grede su raspoređene tako da sunčeva svjetlost i voda na njima ne padaju i ne doživljavaju iznenadne promjene temperature. Međutim, izloženi su živim organizmima kao što su gljivice, kukci, puževi, kao i kondenzat i djelomično kapilarna vlaga. Sve to dovodi do propadanja i truljenja drvenih konstrukcija. Glavni krivci materijalne štete su biološki organizmi. Kao rezultat njihovog prodiranja u drvena vlakna, postaje plava. Kao takva, plava boja na snazi ​​drva ne utječe, međutim, nakon nekog vremena na pogođeneOstali mikroorganizmi pojavljuju se u područjima koja se savršeno osjećaju u takvim vlaknima (čitaj: “Kako tretirati podove u kupelji od trulih - antiseptičkih impregnacija i njihovih vrsta”).

Zaštitite drvene konstrukcije na različite načine. Pri izradi podova nužno je provesti strukturnu i kemijsku zaštitu greda.


Ako je ispravno napraviti prostor ispod poda, onda u njemu neće biti kondenzacije, kao posljedica toga, zaostaci neće trunuti. Da bi se dobio takav rezultat, ventilacija je izgrađena u podrumu kuće. U tu svrhu se izrađuju rupe između poda i dna poda, koje se nazivaju dišnim putovima, čime se osigurava kretanje zraka. Kada se formira i nakupi mnogo vode, treba opremiti sustav odvodnje. Ako se u podu u kupatilu ili u kući nalazi cementni estrih, preporučuje se u podrumu napraviti vertikalne rupe za odvod kondenzata. Ako - pijesak, onda učinite kanale nije obavezno.

Podzemne vode rastu u dijelovima podruma, koji se mogu apsorbirati zaostalim. Kao rezultat toga, grede će trunuti. Da bi se to spriječilo tijekom ugradnje, potrebno je izvršiti hidrozaštitu. Da biste to učinili, stavite filmove koji sadrže bitumen ispod zareza i ploča na kojima dodiruju pilote ili betonsku podlogu (pročitajte: "Kako napraviti pod u kadi na pilotima").

Spojevi za kemijsku zaštitu drvenih konstrukcija

Moguće je spriječiti truljenje drvakemijske prevlake. Razmislite o tome kako se nositi sa zaostacima u kupki od truljenja.

Postoji nekoliko kategorija zaštitnih tekućina:

  • antiseptici;
  • impregnacija;
  • tvari koje tvore film.


Antiseptička sredstva mogu biti:

  • Topljiv u vodi. Tu spadaju soli (fluoridi), antiseptici koji se mogu prati vodom (borati), spojevi koji se teško ispiraju i koji sadrže krom, bakar, arsen.
  • Organska. Ova skupina uključuje alkidne, akrilne i uretanske formulacije.
  • Ulje. Ova skupina sadrži tvari koje sadrže katran na bazi ugljena, antracena i drugih sličnih spojeva. Također uključuje i laneno ulje, gumu i ulje konoplje. A u ovu skupinu spadaju i kolofonij i katran.

Prozirne tekućine se nanose na površinu i prodiru 1-3 mm duboko u drvo. Impregnirajuće kompozicije - 1,5-3,5 cm Zaštitite drvene dijelove koji ne dobivaju kišu i snijeg, a koji peru bez puno vode, a ne često, mogu se prati kompozicijama na bazi vode. Takve kompozicije su obrađene zaostalim u kupelji.

Ovisno o funkcionalnoj uporabi, antiseptici se dijele na:

  • konzervansi;
  • izbjeljivanje;
  • prijevoz;
  • vatrootporni (usporivači plamena).

Pokazatelji prikladnosti zraka

Potrebno je znati o podrijetlu drva iz kojeg bi se trebali napraviti zaostaci, jer to uglavnom utječe na kvalitetu poda. kadastablo se prvi put pilje, mora se nužno obraditi s antimikrobnim sastavom. I to mora biti učinjeno u prvih 12 sati nakon piljenja (pročitajte i: "Kako napraviti podove u kadi vlastitim rukama").

Sljedeći značajan faktor je sušenje. Postoje norme iz 1925. godine, prema kojima se cjelokupno drvo mora određeno vrijeme skladištiti u zatvorenom skladištu. Za crnogorično drveće ovo razdoblje iznosi oko 1 godinu, za hrast - više od 2 godine. Istodobno je značajan postotak vlažnosti, koji za smreku i borovinu iznosi 15-18%.


Zastoji u kadi mogu propasti za 1-2 godine, ako koristite suho drvo da ih napravite i stavite ih na suhu osnovu. Takvo drvo, ako je obrađeno zaštitnim premazom, postat će vrsta mrijestilišta u kojoj će se kalup umnožiti. Stoga je potrebno premazati samo drvo koje je doista prošlo sve potrebne pripreme i sušenje.

Materijali za kemijsku zaštitu

U privatnoj izgradnji koriste se impregnacije i gotove kompozicije. Antiseptici topljivi u vodi uključuju tekućine izrađene na temelju tvari koje su propisane u SNiP-u, GOST-u i mješavine pripremljene prema popularnim recepturama.

Impregniranje solima bakra, lanenog ulja, uree, pčelinjeg voska i otopine drvene smole za biološku zaštitu greda kupke ili kod kuće. prijeUpotreba uljne smjese mora se zagrijati. Dugotrajna usluga drvenih podnih konstrukcija osigurat će pravilnu ventilaciju i impregnaciju. Stručnjaci kažu da s radnom ventilacijom u podrumu kupke, trupci od suhog drveta ne trunu. Vidi također: "Koja vrsta impregnacije za pod u kadi je najprikladnija."

Narodni recepti za obradu dnevnika

Dajemo primjere narodnih recepata nego tretirati podne kade. Najčešći alat je strojno testiranje, koje se koristi za kašnjenje u konzerviranju. Osnova velikog broja recepata je kombinacija zauljenog otpada, raznih soli i dizelskog goriva. Prema riječima gospodara, dovoljno je pokriti grede samo uljem. Takav alat može zaustaviti već započeto truljenje drva.


Ova metoda je popularna zbog postojanja velike količine otpadnog ulja. Naravno, alat je učinkovit. Testiranje sadrži mnoge aktivne tvari koje suzbijaju reprodukciju svih bioloških organizama. Zbog visoke kemijske aktivnosti nije potrebno potpuno prekriti zaostatke s iskorištenim uljem. Ovaj materijal se ne može koristiti u kadi. Smatra relativno siguran tretman malih područja od najviše pogođenih područja drva: krajeva i posjekotina. Ti su dijelovi najpristupačniji za duboko prodiranje u vlakna štetnih mikroorganizama.

Za nanošenje tretmana potrebno ga je zagrijati u vodenoj kupelji, a zatim četkom obraditi pripremljenu površinu. Ne može biti natopljenrastaljena emulzija je bolja ako nije polirana.

Obrada zaostataka za zahtjeve standarda

Standardi ukazuju na to kako se nositi sa zaostacima u kadi. Najčešće korištene otopine boraksa, silikatnog ljepila, kalijevog dikromata, octa. Proizvode se spojevi koji imaju izvrsna antibakterijska svojstva i apsolutno su bezopasni za druge. Takvi sastavi izrađuju se prema recepturi, koja se preporučuje u skladu sa zahtjevima GOST-a. Namijenjene su specifičnim namjenama. Najčešće su namijenjeni zaštiti drveta od oštećenja živih organizama, vatre i aktivnih kemijskih reagensa.

Za zaštitu lag koristi određene marke impregnacije tvornice proizvodnje. Dakle, što namočiti u kupki? Možete odabrati Tikkurilu, Belinku, Bioks ili bilo koju drugu mješovitu marku. Treba ih koristiti u skladu s uputama na pakiranju. Karakteristična značajka kompozicija za zaštitu zaostajanja u kupki je osigurati najmanje skupljanje drva i začepljenje pora na pločama za rezanje. Ovi spojevi nisu potrebni za zaštitu drva od sunčevih zraka, naglih promjena temperature i naglašavanja prirodnog uzorka.

Smjese se nanose u nekoliko slojeva (od 2 do 5) na hladan način. Nakon impregnacije drvo mora biti začepljeno. Za to koristite alkidne ili druge polimerne boje. Vidi također: "Kako bojati pod u kadi - što je bolje slikati."