Naprava za polusuhu podnu glazuru - upute za ugradnju

Najvažniji korak u popravku bilo koje prostorije ili pri završetku novoizgrađene kuće je stvaranje estriha. Sve je popularno koristiti i za to uobičajeno cementno-pješčani mort, ali uređaj počinje ulaziti u polusuhi podni estrih, o čemu će se raspravljati.


Polusuhi estrih i značajke njegovog stvaranja

Razmotrimo detaljnije postupak obrade polusuhog estriha, unatoč činjenici da postoje mokri i suhi estrihi.


Otopina za izradu polusuhog estriha sastoji se od sljedećih komponenti:

 • vodonepropusni filmski sloj;
 • izolacijski sloj, ako je potrebno;
 • armatura s posebnom mrežom (više detalja: "armaturna mreža za estrihe - vrste i načini uporabe");
 • naneseni sloj žbuke za polusuhu estrih.

Na temelju činjenice da je glazura cementno-pjeskovita mješavina s pojačanom mrežicom koja povećava čvrstoću, pojavio se naziv "polusuhi estrih". Vidi također: "Uređaj cementnim pijeskom sa svojim rukama."


Glavne prednosti ovog estriha:

 • u proizvodnji se koriste visokokvalitetni materijali, ali njihova cijena nije visoka i pristupačnagotovo svaki vlasnik;
 • nema potrebe dodatno obraditi estrih;
 • dobivena baza je monolitna;
 • tijekom rada estrih se ne puca, a nema ni učinka skupljanja (pročitajte također: "Ako se estrih napukne - što učiniti?").

Proces stvaranja estriha

Razmislite o tome kako tehnologija izgleda kao uređaj polusuhih estriha, koji ga razbijaju u stupnjeve.


Priprema površine je kako slijedi:

 • za početak, grubi pod se čisti od prašine, prljavštine i krhotina;
 • tada je potrebno ukloniti sve površinske nedostatke: pukotine, rupe, druge šupljine koje mogu postati hladni mostovi u podu;
 • potrebno je ukloniti i ljuštenje na podlozi i očistiti područja;
 • Pripremljena površina mora biti premazana.

Nakon što je pod napunjen polu-suhom vezom, nije potrebno premazati površinu, već je poželjno da se poveća prianjanje starih i novih površina.

Nadalje, postupak zahtijeva rad s takvim uređajem kao konstrukcijski nivo. Najlakši način za korištenje tekućeg uređaja, koji u odsutnosti može čak biti učinjeno ručno.


Kada se napravi polu-suha podna tehnologija estriha rad s razinom je kako slijedi:

 • Za početak, odredite visinu koja će biti postavljena za izlijevanje.Štoviše, potrebno je odabrati debljinu estriha tako da se optimalna debljina promatra čak i na mjestima s najvišim dijelovima pod-poda;
 • nadalje, na zidu je označena referentna točka, duž koje će se nacrtati razina punjenja (linija horizonta);
 • razina tekućine postavljena je na jednom kraju na odabranoj točki, a iste točke se spuštaju u koracima od 1,5-2 metra. Važno je zadržati razinu na takav način da se održava ista razina tekućine na obje strane uređaja, što ukazuje da je uređaj savršeno ravan;
 • potrebno je nacrtati crtu horizonta pomoću oznaka i možete započeti proces punjenja.

Miješanje

Cementno-pjeskovita mješavina za polusuhu estrih obično se miješa dodavanjem polimerne tvari - propilenskih vlakana. Kada se umijesi polusuhi estrih od stakloplastike, tehnologija podrazumijeva sljedeće razmjere: 1 dio cementa, 3 dijela pijeska i 1 gram vlakana (više: "Koristimo stakloplastiku za estrihe - značajke"). Prema tome, 150 kilograma cementa čini 450 kilograma pijeska i 150 grama vlakana.

Suhi materijali se miješaju neko vrijeme, a zatim im se dodaje voda. Vrlo je važno ne pretjerivati ​​kako bi dobili optimalnu konzistenciju morta. Nemoguće je odrediti idealno rješenje okom, a ne preporuku za fotografiju.


Ali postoji jednostavniji način testiranja mješavine. Trebate uzeti neke primljenematerijal u ruci i stisnuti ako se vlaga istiskuje, ali grudica cementa ostaje čvrsta, što znači da se postiže željeni rezultat.

Ako se koristi armaturna mreža, vlakno se može napustiti, ali jednostavno koristiti cement i pijesak u omjeru 1: 3. Gnječenje se može obaviti izravno na obrađenom grubom podu.

Prije nanošenja otopine na estrih potrebno je napraviti hidroizolaciju i izolaciju. Za to se gusti polietilen preklapa s lopaticom od nekoliko centimetara i učvršćuje se pomoću konstrukcijske trake, a na taj se materijal postavlja grijač. Važno je da je polietilen također na zidovima prostorije, koji će zaštititi zidove kada se estrih proširi kako bi se povećala temperatura.


Za samu glazuru potrebno je postaviti svjetlosne signale koji će odgovarati razini ranije izvučenog horizonta i pomoći u ispunjavanju središta prostorije pri odmicanju od zidova. Mogu se koristiti posebne aluminijske vodilice, obične cijevi ili spojnice.

Izloženi su takvi uzdužni svjetlosni signali koji su međusobno paralelni na svakih 1-1,5 metara. Ovi elementi se mogu pričvrstiti na pod pomoću istog cementa ili žbuke. Prilikom instalacije je važno redovito provjeravati da li se gornji dio svjetionika u potpunosti uklapa u crtu koja je nacrtana pomoću razine.

Fugiranje i injektiranje

Fugiranje se može obaviti ručno ili pomoću posebnog uređaja. Dokada rješenje ima vremena za podstat, potrebno je imati vremena za poravnanje polusuhog estriha, inače se skupljanjem mogu pojaviti različiti površinski defekti.


Oni koriste pravilo koje stvara šavove na površini (pročitajte: "Kako napraviti dilatacijske spojeve u betonskim podovima i zašto su potrebni"). Nakon stvrdnjavanja estrihe se mogu lako popraviti.

Završna faza

Tijekom sušenja estrih se može postići idealno stanje. Da biste to učinili, odmah nakon ulijevanja potrebno ju je pokriti s plastičnom folijom i redovito je navlažiti vodom kako bi otopina bila bolje postavljena.

U roku od jednog dana moći ćete hodati po estrihu, izvaditi prethodno instalirane svjetionike i napraviti pečate. Stručnjaci preporučuju da napuste svjetionike u podu, ali u slučaju običnih cijevi treba ih izvaditi. Cijevi su zapečaćene običnim mortom.


Važno je da na površini nema nedostataka koji bi mogli nepovoljno utjecati na podove koji se postavljaju u budućnosti. Inače, soba će izgledati na fotografiji nije sasvim estetski ugodan, a tijekom vizualnog pregleda gosti mogu doživjeti nepovjerenje u kvalitetu podova.

Rezultat

Na temelju gore navedenog, može se zaključiti da stvaranje polusuhog estriha nije vrlo kompliciran proces i da njegovi troškovi ne utječu mnogo na financije domaćina. Da biste postigli idealan temelj za buduće podne obloge, morate jasno slijediti sveupute.

U slučaju bilo kakvih poteškoća, uvijek se možete obratiti stručnjacima koji su spremni preuzeti odgovornost za polaganje cijelog poda, vodeći računa o površini. Građevinske tvrtke pružaju jamstvo za pružene usluge, što prisiljava vlasnike da traže pomoć od profesionalaca ako ne žele potrošiti svoj novac nepromišljeno.