Hidroizolacija estriha - kako napraviti izbor podne opcije

Prije niveliranja baze i početi stvarati estrih obaviti rad hidroizolacije. To se mora učiniti kako bi se spriječio protok otopine, koja se koristi u procesu stvaranja glatke podloge ispod podne obloge.

Posebno je važna hidroizolacija podnog estriha za sobe s visokom vlažnošću, gdje postoji mogućnost poplave susjeda - za kuhinje, kupaonice, zahodi. Ako je privatno vlasništvo privatno, hidroizolacija će štititi zgradu od razornog učinka vlage, jer kiseline, sol i lužine u vodi imaju negativan učinak na beton - u nekoliko godina mogu se pojaviti male pukotine.


Hidroizolacija estriha provodi se prema različitim tehnologijama. Glavni uvjet za hidroizolaciju je stvoriti kontinuirani sloj bez oštećenja.

Zašto nam je potreban hidroizolacijski rad:

 1. Zaštititi susjedne prostore, smještene ispod, od protoka otopine, koja se koristi za estrih, i vode.
 2. Kako bi se poboljšala kvaliteta površine, povećala čvrstoća, zaštitila od pojave mikropukotina.
 3. Za održavanje razine vlage potrebne za ugradnju podnih obloga.

sredstvaBrtvljenje:

  • materijali za valjanje;
  • na tekućoj osnovi;
  • žbuka;
  • primjenom prodornih smjesa.

  Vodonepropusnost

  Guste strukture hidroizolacijski film - jedan od materijala koji se koriste za hidroizolaciju. Proizvodi se u tri boje - sivoj, smeđoj i crnoj. Lijepljenje proizvoda za izolaciju valjaka osigurava pouzdanu zaštitu, a izrađena je od bitumena, fiberglasa ili sintetičkih materijala. Vidi također: "Hidroizolirate li prije ili poslije estriha?".


  Prije lijepljenja vodonepropusnog materijala u rolama potrebna je priprema površine: čišćenje krhotina i izravnavanje podloge, premazivanje bitumenskom emulzijom Materijalna platna se preklapaju, kako bi se osigurala čvrstoća, preporučuje se pristup od 30 centimetara. Materijali s kartonskom podlogom se ne preporučuju.

  Vodootporna tekućina

  Oni su mastiksi na bazi bitumena. Ovaj sastav se nanosi četkom na površinu, prethodno očišćen od krhotina i građevinske prašine. Alternativno, konvencionalni bitumen se također može koristiti za hidroizolaciju, ali ovaj premaz je manje izdržljiv.

  Bitumenske mješavine su mnogo bolje. Njihova cijena je viša, ali rad s njima ne zahtijeva grijanje na visoke temperature.


  Hidroizolacija estriha se izvodi pomoću smjese bitumen-polimer - zahvaljujući sintetičkoj smolipostiže se visoka kvaliteta i trajnost premaza.

  Primijenite takve sastave četkom, kao i bojom, i nekoliko puta. Svaki sljedeći sloj nanosi se 3-4 sata nakon prethodnog i samo u jednom smjeru tako da se naknadno slikanje može primijeniti, krećući se u suprotnom smjeru - to će poboljšati kvalitetu hidroizolacije. Morate znati da nakon 6 sati mješavina počinje polimerizirati, a ako nakon toga nanesete bitumen, drugi sloj će jednostavno otpasti. Smjesa se potpuno stvrdnjava nakon dva dana.

  Suhe mješavine žbuke

  Hidroizolacija estriha također se izvodi pomoću smjesa žbuke koja sadrži posebne aditive koji sprječavaju prodiranje vlage. Takve otopine se sastoje od cementa, polimernih aditiva i frakcijskog punila. Prije uporabe žbuke razrijediti u određenu količinu vode (odnosno upute). Na jednom "kvadratu" poda potrebno je oko 1-1,5 kilograma smjese. Nanosi se 1-3 sloja smjese, ovisno o vrsti prostorije, od kojih je svaka okomita na prethodnu.

  Provedba hidroizolacijskih radova

  Prilikom odabira materijala i opcije za hidroizolaciju, morate se usredotočiti na svrhu prostorije, razinu vlage u njoj, karakteristike podne obloge. Kvalitetna hidroizolacija može se izvesti samo ako se pravilno pripremi temelj i položi zaštitni sloj.


  Priprema površine

  Prije svega, trebate napraviti ravnu podlogu. zaPravilno određivanje nagiba, debljine budućeg estriha i izravnavajućeg sloja, preporučuje se da se na stropu stavljaju oznake na zidovima. Tada se površina treba očistiti od prašine i krhotina, a sve otkrivene nedostatke treba obraditi ljepilom za pločice. Kako ne bi narušili cjelovitost sloja, oštra i izbočena mjesta glatka. Ako ih ima puno, tada se površina podloge može prekriti pijeskom.


  Tekuća hidroizolacija nanosi se konvencionalnom četkom. Kada se koristi bitumen, uvijek se zagrijava. Što se tiče valjanih materijala, oni se polažu u dva sloja s preklapanjem do 20 centimetara na spojevima i približavaju se zidovima na udaljenosti od 30 centimetara, a zatim se lijepe zajedno. Lijepljenje hidroizolacije valja uz prostor tako da je otišla do zidova, a zatim zalijepila za pod. Nakon završetka radova višak materijala se prekida.

  Hidroizolacija estriha na podu je vrlo važna, jer koliko dobro je napravljena ovisi o pouzdanosti zaštite prostora od vlage, performansi i trajnosti završnog premaza. Stoga je važno provesti ovaj rad sa svim preporukama.

  Vodootporna izolacija

  Takva vodonepropusna glazura je najučinkovitija tehnologija. Prodorna hidroizolacija mijenja strukturu betonske podloge. Komponente koje su uključene u smjesu reagiraju s betonom, nakon čega tvori netopljiv oblik kristalne strukture. stogaTo stvara prepreku prodiranju vlage. Ova metoda hidroizolacije ima još jednu prednost u odnosu na drugu - povećava otpornost poda na kemijsku izloženost.


  Priprema površine se ne sastoji samo od čišćenja smeća nego i od vlaženja. Sastav se nanosi dva puta, s intervalom navedenim u uputama. Obrađeni pod je pokriven folijom i navlažen dva tjedna. Na taj način možete rukovati i već pripremiti kravatu, što će stvoriti dodatnu zaštitu.

  Trenutno se koristi nekoliko metoda hidroizolacije poda, a možete odabrati onu koja je najpogodnija. Glavno je zadovoljiti sve zahtjeve rada tako da se ispostavi da su visoke kvalitete i pružaju pouzdanu zaštitu od vlage.